20210927

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Somló Dávid: A világ egyik legnagyobb koreográfiája

filmvetítés, workshop

Ennek a köztéri séta-koreográfia workshopnak a keretében a résztvevők különböző séta-koreografikus gyakorlatok segítségével tudatosítják a köztéri helyváltoztatás jellegzetességeit, változtathatják meg saját térérzékelésüket és lépnek interakcióba a hely átmenő forgalmának dinamikáival.

Időpont

2021. szeptember 26-27. 16:00-20:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#film #performansz #workshop #Együttmozdulók #Margitköz #Várostbelakók

Helyszín: Széll Kálmán tér

Somló Dávidot már egy ideje mozgatja, hogy a köztéri sétát és egyéb hétköznapi mozgásformákat hogyan lehet koreográfiaként értelmezni. A forgalmas és mozgalmas Széll Kálmán teret szemelte ki legújabb lokációjának, ahol kísérleteit folytatja. Két délután új nézőpontból figyelhetjük meg a teret és saját lépteinket.

A workshopon a résztvevők közösen próbálnak ki különböző séta gyakorlatokat, amik rámutatnak a köztéri helyváltoztatás jellegzetességeire. Akár megváltoztatják a térérzékelést és kapcsolatba lépnek a hely átmenő forgalmának dinamikájával. A workshop előképzettséget nem igényel! Filmvetítés is lesz, ezt egészíti ki a foglalkozás. A táncfilmben mindenféle ismert és még felfedezetlen tehetség mutatja be koreográfiáját.

A negyedórás film során Somló Dávid lenyűgöző méretű, több száz főt megmozgató koreográfiájának felvételét láthatjuk, amelyet az alkotó kommentál. Az ezt kísérő workshop keretében a résztvevők különböző séta-koreografikus gyakorlatok segítségével tudatosítják a köztéri helyváltoztatás jellegzetességeit, változtathatják meg saját térérzékelésüket és lépnek interakcióba a hely átmenő forgalmának dinamikáival.

“Somló Dávid különleges, a kortárs előadóművészet formanyelvét megújító munkásságának elismeréseként 2,5 millió eurós (!) svájci alkotói ösztöndíjat kapott. A hatalmas összegből egy rövid, de óriási apparátust mozgató a valóság és az absztrakció határán táncoló tömegkoreográfiát készített el. A 452 nemzetközi táncost és 38 segédkoreográfust megmozgató gigantikus munka a Széll Kálmán téren volt látható. A film során ennek a letaglózó erejű munkának elkészítését fogja bemutatni az alkotó, a koreográfia dokumentációját narrálva.”

Koncepció, koreográfia: Somló Dávid

Segédkoreográfusok: többek között Kelemen Patrik, Vass Imre

Video: Offner Gergő

Kamera: Szász Éva

Somló Dávid egy Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész. Munkája során a hang, tér és az ezekben fellelhető interakciók érdeklik. Az elmúlt években olyan interaktív hang alapú performanszokat készített, amelyek mobil hangforrások segítségével emelik ki a tér, a test és a hang kapcsolatát és egy, a befogadót átölelő előadói teret teremtenek. Előadásaival nemcsak Európa-szerte, de Brazíliában is találkozhatott a közönség többek között a Prague Quadriennale (CZ), a Festival d’Avignon (FR), a FIME Sao Paolo (BR), a CROSS Awards (IT), az Audiograft Festival (UK), a Montag Modus (GER) és az UH Fesztivál (HU) keretében.

davidsomlo.com

További információk:

http://davidsomlo.com

www.placcc.hu

Támogatók: Artists For The Future – Switzerland, NKA, EMMI, SÍN

A Budapesti Őszi Fesztiválra a Margit-negyed olyan programokkal készül, ami egy új optikájú szemüveget ad a terek és közterek megéléséhez. Kiállításokon, táncon, együttléteken keresztül mesél történeteket, vagy teremt veled újakat. Az eszköz lehet ecset, seprű vagy egy kint hagyott szék – a kérdés ugyanaz: ki vagy te, Margit, és mi leszel, ha nagy leszel?

További programok: https://www.margitnegyed.hu/margit-koz-budapesti-oszi…/

A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a PLACCC Fesztivál szervezésében és a Budapest Brand nZrt. közreműködésével valósul meg.

https://budapestioszifesztival.hu/

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Széll Kálmán tér   Budapest, Széll Kálmán tér, 1024 Magyarország

Széll Kálmán tér

Budapest, Széll Kálmán tér, 1024 Magyarország

Kapcsolódó programok

Táncol a tér is

tánc

Táncol a tér is
Táncművészeti Minifesztivál
Mészáros Máté: A távolság mechanikája

installáció

Mészáros Máté: A távolság mechanikája
köztéri részvételi installáció
Johannes Bellinks (NL): Reverse

performansz

workshop

Johannes Bellinks (NL): Reverse
Dimenzióváltó workshop