20211005

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

MetRumBach

Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

Kondor Ádám újragondolt Bach kantátája, egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születése. Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül. Zene és szöveg párbeszéde születik meg a Metrum Ensemble és Kornis Mihály tolmácsolásában.

Fotó:  Kocsány Kornél

Időpont

2021. október 5. 19:00
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#irodalom #zene #Ébrenálmodók

A Metrum Ensemble tevékenységének egyik fontos küldetése Kondor Ádám gazdag életművének a megszólaltatása. Ez az est Kondor zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be.

Először egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik Kondor kedvenc Bach Kantátájának újragondolásából. Legújabb darabja ez a szerző sok-sok átiratának, melyekben ezerféleképpen képes elődei bőrébe bújni. A következő, a Magic sorozat kisebb lélegzetű, csodaváró darabjaiból ez alkalomra kiválasztott mű Kondor legsajátabb zeneszerzői stílusát reprezentálja. Szünet után pedig egy mesebeli világ bontakozik ki a 20. század fordulójára álmodott, feltételezett posztromantikus stílusban. A nagyívű félórás mű a járványidőszak szülötte. Lehetséges zenetörténeti előképe Mozart hasonlóan minizenekarra írt zenei tréfája. A Vidám falusi muzsikusok viszont, (Glückliche Dorfmusikanten) egy világjárvány éles kontrasztjaként hirdeti az élet örömét, szinte tapintható zenei trükkökbe, humorba öltöztetve.

A különleges hangszerelésből fakadó hangzásvilág sok meglepetést tartogat nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is, hiszen a két nagyobb mű ősbemutató, amelyek első alkalommal való fölfedezése hónapokon át tartó, izgalmas folyamat.

Krasznahorkai László írói és Kondor zenei világának összekapcsolása már régóta kézenfekvő lehetőség.  Krasznahorkai legújabb könyvének, a Herscht 07769-nek a megjelenése volt a végső inspiráció ahhoz, hogy ez a találkozás ténylegesen életre keljen.  A könyv szövegét át meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül, és a jelentések meglepő perspektíváit kínálja. Ezzel a kínálattal él a hangverseny. A szövegeket és zenéhez való kapcsolódásukat Kornis Mihály eleveníti meg. Mindehhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.

Műsor:
Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
S. Bach – Kondor Ádám: Ein anderes Brandenburgisches Konzert (nach BWV 61) – ősbemutató
Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
Kondor Ádám: Magic No. 9
*****szünet ****
Kondor Ádám: Glückliche Dorfmusikanten – ősbemutató

Közreműködők:
Kornis Mihály író
Rákóczy Anna fuvola
Turcu Diana-Maria hegedű
Horia Dumitrache klarinét
Südi Bálint kürt
Schallinger Artúr csembaló
Fervágner Csaba nagybőgő
Agárdi Eszter cselló
Kántor Balázs cselló

Vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető

Az épület szent hely. Kérjük, ennek megfelelő ruházatban érkezzen. Férfiaknak fedetlen fővel a zsinagóga területén tartózkodni tilos. A belépéskor biztonsági ellenőrzést végeznek, emiatt kérjük jóval a kezdés előtt érkezzen.

http://www.metrumensemble.com/
https://www.youtube.com/channel/UCF2t0zcpcBCaNbW5Kxmt_Iw
https://www.facebook.com/MetrumEnsemble/

Támogató: Metrum Egyesület, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga   1074 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11-13.

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

1074 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 11-13.

Kapcsolódó programok

Dukay 70+1

zene

Dukay 70+1
A Budapest Sound Collective és a Szent Efrém Kórus koncertje
Cserepek, félálomban

irodalom

zene

Cserepek, félálomban
Mészöly a zsinagógában