20211009

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

„Bartók Anno – avagy egy új városrész születik”

Városi séta a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig

A séta során az érdeklődők megismerhetik a viszonylag fiatal XI. kerület különböző fejlesztési irányait, történeteket hallgathatnak híres történelmi alakjairól és, ha jól figyelnek, a házak rég elfeledett lakói is életre kelhetnek körülöttük.

Időpont

2021. október 9. 15:00-17:30
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#városi séta #Ablakabartókra #Együttmozdulók #Várostbelakók

A XI. kerület kialakulása nem olyan régmúltra tekint vissza, mint a pesti belvárosi kerületeké, mint Óbudáé, vagy mint az egyik hozzácsatolt városrészé Albertfalváé. Az I. kerület részeként szorosan kapcsolódik a kiegyezést követő, és az egyesített Budapest fejlődéséhez. A séta során az érdeklődők megismerhetik az fejlesztési elvek fő irányait (sugaras és körútas változat Budán), és közben körbe járunk a Gellért téren. „Felépítjük” a Fővám téri hidat, mint a terület fejlődésének kiindulópontját, és megismerkedünk a Milleniumi események másik itteni színhelyével is a Konstantinápolyi mulatóval. Megemlékezünk a Gellért tér 3. (eraviszkusz ház) történetével és „megszámoljuk” a téren működő kávéházakat (itt Egyetemi, Gebauer, Gellért) és összehasonlítjuk őket a pestiekkel. Külön érdekesség lesz a Gellért hőforrásainak kialakulása és azok története (Szent Erzsébet Ispotály, Aga fürdője, a Sárosfürdő, a Gellért Fürdő). Lesétálunk a Bartók Béla úton, megnézzük az emléktáblákat (15.A Ottlik, Kosztolányi), a Szent Imre Kollégiumot, a Hadik Laktanyát, továbbá megtekintjük a Bertalan Lajos utca 26. sz. épületben a Zsolnai kerámiákat és Róth Miksa üvegablakait. A Gárdonyi tér központi hely, ahol körbe-nézünk, és beszélek a Nap Moziról, Almássy grófról, az iskola kialakulásáról, a Gárdonyi szobor avatási ünnepségéről, Csonka János első műhelyéről. Bővebben arról is szó esik, hogy Gerlóczy Gedeon hogy mentette meg Csontváry Kosztka Tivadar képeit (Bartók 34). Megtekintjük belül is a Hadik Kávéházat, és összehasonlítjuk a korabeli kávéházi berendezéseket a jelenlegivel – egy korabeli képeslap alapján. Történetek hangzanak el a Hadik örökösök peréről, Karinthy Frigyesről és Böhm Arankáról, és közben meghallgatjuk, hogy mit énekelt a Szatyor Bárban anno Rátz Rozi (Minden elmúlik egyszer). A séta utolsó szakasza a Ketter Vendéglő történetével folytatódik, az első Simplonnal, a Fehérvár Kávéházzal, és megtudhatjuk, hogy a városi legenda szerint melyik koronás fő járt erre, és melyik magyar sportolóval avatta fel a legnagyobb svédországi teniszpályát? Végezetül bemegyünk a Bartók Béla út 49.sz. Detoma villa kertjébe, majd a végén az érdeklődők megismerkednek a Szent Imre szobor történetével is.

Mika Edit – sétavezető

Találkozás a Gellért Szálló előtti kútnál indulás előtt 15 perccel, utolsó állomás a Szent Imre szobor lesz.

A séta várható időtartama kb. 2-2,5 óra

Részvétel ingyenes, headset használata kötelező, melynek árát (500,-Ft/fő) kérjük előre kiszámolva hozni.

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

Bartók Béla út és környező utcák   1114 Budapest, Bartók Béla utca

Bartók Béla út és környező utcák

1114 Budapest, Bartók Béla utca

Kapcsolódó programok

Budapest100: Ablak a Bartókra

városi séta

Budapest100: Ablak a Bartókra
Építészeti-kulturális fesztivál a Bartók Béla úton
„Budáról fúj a szél”

városi séta

„Budáról fúj a szél”
Városi séta a Gárdonyi tértől a Ménesi útig
ArchiKids Budapest VárosÁlmodók

gyerekprogram

ArchiKids Budapest VárosÁlmodók
Interaktív családi fesztivál