20211003

Ez az esemény sajnos már véget ért, köszönjük a részvételt

Hírdalcsokor live

Alicja Rogalska (PL), Erdődi Katalin, Annus Réka, a Kartali Asszonykórus és a Varsányi SzIrének együttműködése

A Magyar Rádió egykori székházától induló séta rendhagyó belvárosi helyszíneken és köztereken át vezeti a közönséget, melynek állomásain a két kórus humorral és éleslátással tudósít női élettapasztalatokról, hol egymásba fűzve, hol ütköztetve a pop és a népi kultúrát, a városi és a vidéki élet kihívásait.

Fotó: Horváth Árpád

Időpont

2021. október 2. 18:00 Regisztráció
2021. október 3. 16:00 Regisztráció
Ez a rendezvény sajnos már véget ért.
#performansz #városi séta #Egymástépítők #Együttmozdulók #Ezerhangújózsefváros #Várostbelakók

Ha a média nem számol be a vidék, a falvak valóságáról, másnak kell átvennie a szerepet. Az OFF-Biennále Budapest keretében nagy sikerrel bemutatott HÍRDALCSOKOR művészeti együttműködésben jött létre: Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt, és közösen átírt népdalokon keresztül beszéltek a vidéki élet kihívásairól és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatairól. A kollaboratív alkotófolyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése – újragondolása és aktualizálása – volt úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat dolgozza fel.

Az elmúlt években kialakult „médiaháborúra” és az egyre inkább központosító elvek alapján működő hazai információs politikára reagálva az alkotók a népdalokat az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként látják, melyek különböző emberek és közösségek hangját erősítik fel és teszik hallhatóvá. A kórustagok által megélt helyzetekből kiindulva a HÍRDALCSOKOR nemcsak a közelmúlt történéseinek sokhangú és szubjektív olvasatát tárja elénk, hanem a női élettapasztalatokat hangsúlyozva olyan témáknak ad hangot, mint a „láthatatlan” női munka terhe vagy a házasság és családi élet küzdelmei.

Az OFF-Biennálén videómunka formájában bemutatott HÍRDALCSOKOR a Budapesti Őszi Fesztivál részeként élőben is hallható lesz, a Kartali Asszonykórus előadásában. Az alkotók a budapesti Varsányi SzIrének feminista kórussal együttműködésben egy városi séta formájában megvalósuló köztéri performanszot hoznak létre, amely során az átköltött népdalok a Varsányi SzIrének által összeállított és több szólamban előadott popszámokkal, slágerekkel és versekkel kerülnek párbeszédbe. A fiatal nőkből álló feminista kórust a HÍRDALCSOKOR szövegei inspirálták abban, hogy saját tapasztalataikat, történeteiket és reflexióikat összegyűjtsék és a Kartali Asszonykórus dalaira válaszképpen saját dalcsokrot készítsenek.

Koncepció és dramaturgia: Erdődi Katalin és Alicja Rogalska, Annus Réka és Szári Laura közreműködésével
Előadják: a Kartali Asszonykórus és a Varsányi SzIrének kórus tagjai
Kórusvezetők: Szári Laura (Varsányi SzIrének), Volter Domonkos (Kartali Asszonykórus)
Projektmunkatársak: Drótos Dominika, Vida Szabolcs

Találkozóhely:

A Magyar Rádió egykori irodaháza előtt (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-6.)

Magyar és angol nyelven. A dalszövegek kétnyelvű fordítása a helyszínen lesz elérhető.

A beltéri helyszínek befogadóképessége korlátozott, ezért előzetes regisztráció ajánlott.
Beltéren a látogatókat a saját és az előadók biztonsága érdekében maszk viselésére kérjük. Maszkokat a helyszínen biztosítunk.
Ha az előzetes regisztráció betelt, a helyszíni regisztrációt a találkozóhelyen – lemondás esetén, a szabad helyek függvényében – tesszük lehetővé.

 

A séta/előadás hossza: kb. 90 perc

Kényelmes cipő és időjárásnak megfelelő ruházat ajánlott, a séta részben szabadtéren valósul meg.

Bővebben a HÍRDALCSOKOR művészeti együttműködésről: https://offbiennale.hu/2021/projects/hirdalcsokor-1


Támogatók: Adam Mickiewicz Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Szövetségi Művészetért, Kultúráért, Közszolgálatért és Sportért Felelős Minisztérium.
Partnerek: Budapest Őszi Fesztivál, OFF-Biennále Budapest, PLACCC Fesztivál.
Az OFF-Biennále Budapest és az Art At Work Egyesület (Bécs) koprodukciója.

Külön köszönet a helyszínekért: East-West Business Center, Erste Ingatlan, Közkincs Könyvtár, Belváros-Lipótváros Önkormányzata, Józsefváros Önkormányzata
Külön köszönet: Antonia Burrows, Darabos Dina, Hajszter Ákos, Jánoska Roland, Keszegh Ágnes, Kozjár Kornél, Nánay Fanni, Papp Írisz, Szegő Péter, Tóth-Füredi Anna

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

Helyszín

a Magyar Rádió egykori irodaháza előtt   1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-6.

a Magyar Rádió egykori irodaháza előtt

1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-6.

Kapcsolódó programok

Igenek és Nemek

színház

tánc

Igenek és Nemek
Fehér Ferenc: Schiele & Néder Panni: Mikor szeretkeztél utoljára egy hegy tetején?
UTOPIA/DYSTOPIA – kiállításmegnyitó

installáció

vizuál

UTOPIA/DYSTOPIA – kiállításmegnyitó
Kiállítás
Hollow: Csúcs

performansz

Hollow: Csúcs
Beavatási szeánsz katasztrófa idejére